Bahasa apa kau taip ni ?

Assalamualaikum ♥

Selamat pagi ! Ieqa boring , bebudak jagaan ieqa pun bosan . So kitorang layan lagu Uprising by Muse . Ngehngeh . Hohh , pagi ni ieqa nak kongsi sikt pasal lumrah manusia . Macam serius je tajuk , ngahaa actually  ieqa tak berapa suka dengan penulisan cara ringkas . Tapi manusia sekarang , diorang bukan ringkaskan tapi menambah huruf yang kadang kadang tu memeningkan kepala orang yang membaca . 
Kebanyakannya boleh dijumpai di Facebook lahh kann . Contohnya yang paling susah difahami macam

"KoRuNx NuX peGy MaNeW?"

Tulisan kecil besar dengan penambahan huruf yang tak ketahuan hala
boleh membawa maut kepada pembaca , kalau si penulis tu buat karangan dan semua tulisan macam tu -..-
Kalau ringkas yang biasa biasa kan senang

"korang nk pegi mane?"

Kan senang nak faham , kalau perkataan yang macam

Je=Jew/jer
Pe=Pew/per
Ye=Yew/yer
Korang=Korunk

Tak kisah sangat pun , sebab boleh fahamkan lagi . Tapi dah kritikal macam yang diatas tu , haihh dah la kecik besar lepas tuh bahasa dah macam alien pun ada -..- 
Itu permasalahan bahasa yang susah gilakk nak faham . Ada jugak yang senang faham tapi agak menyampah orang yang membaca -..-

"caye tatot cangat tat cini , manyak nyamok pulak tu"

Alala , bajet baby boo ea ? Haha , kalau sekali sekala takpa la kot . Bahasa menunjukkan bangsa tau . Kalau taip macam tu , korang bangsa apa ?*Macam A samad said tak ? :p
Tapi macam biasa lahh , blogger memang tak ramai yang taip macam tu . Yelahh , sekarang ni ramai yang nak jadi "Blogger Awesome" kan ? bagus bagus ! :)
Biarlahh orang tak perasan yang kita awesome . Kita je tau kita awesome , so boleh lah taip entry awesome awesome kan ?*apa aku cakap -.-

Akhir kata , ieqa minta maaf kalau ada yang terasa dengan kata kata ieqa . Ieqa cuma menyuarakan ohh mungkin lebih kepada menyenaraikan pendapat ieqa . Hikhik . I love you all . I love blogging . I love being awesome :p

#Bahas menunjukkan bangsa . Bahasa jiwa bangsa

4 comments:

untoldhistory said...

biasalah. these people rasa cool buat mcm tu. hewhewhew. (ah tgk?dah tertiru) HAHAH! yes whatever it is asalkan tak annoying takpe lah ye dok? HAHA

♥ Ieqa Halim ♥ said...

Haha ye ye , betul . ngehngeh :p

CINTA UNTUK KITA said...

heheh biasalah zmn skrg ni semuanya nk d belitkan n singkatkan thp melampau.. ;p

♥ Ieqa Halim ♥ said...

a'ah . smpai begitu sekali -.-

 
This blog Officially belongs to Ieqa Halim|Do not copy|Do come again dear blogger