Sayalah master chef

#Assalamualaikum

Ieqa buat resepi paprik telur , tapi baca dulu bebelan Ieqa . Haha
Hohey ! Tadi Ieqa masak lauk Paprik dengan berjayanya . Hukhuk terharu sangat sebab seluruh isi perut rumah melahap paprik Ieqa , jap jap nak ambil tisu . . *hukhuk nangis nangis . Begitu terharu sehingga , entry ini dikeluarkan dengan alasan nak menunjuk . Wahh ! pengakuan berani mati . Sila rasa paprik dibawah :)


Ahh nampak menyelerakan sangatkan ? Sehingga terdetik dihati korang kejap lagi nak pergi kedai mamak seberang jalan makan roti canai cicah lauk Paprik . Oh pelik !
Teringat pulak zaman kecik cinonet , ibu tolong racik racik roti canai . Oh sweet sungguh masa itu sampai tak perasan kereta proton saga warna merah . *takda kena mengena sebenarnya .

Korang harus tahu resipi memasak paprik telur . Here here ! 

Sediakan :
Bawang merah 2 biji *Tombok beliauBawang Putih 2 biji *Tombok beliau jugakDaun limau purut 4 helai
Cili kering yang dah siap blend 3 sudu
Telur sebanyak mungkin . Eh tak tak , cukup lah 5 biji .
Sos tiram 3 sudu
Sos cili 3 sudu
Kicap 3 sudu
Air sikit
kalau nak lebih pekat campur dengan tepung jagung tau :)
*garam tak payah sebab sos tiram dah cukup masin , tak percaya pergi rasa :DCara masak :
Goreng telur dulu . Then tumis bawang + cili sampai garing . Then masukkan sos tiram , sos cili , air , daun limau purut and kicap sikit . Tunggu sampai pekat . Finally , masukkan telur yang dah goreng .
Then bila dah siap , korang hiaslah apa apa .
Siap ! :)

3 comments:

miss aty said...

wah nampak sedapnya...yummy =D

Eyda ♥ said...

wah . pndai dia masak . mesti sedap . terliur tgok . hehe :)

♥ Ieqa Chilleos♥ said...

@Miss Aty : sedap sedap ~

@Eyda ♥ : Hahaa tak de la pandai sangat . itu pun tgk resipi

 
This blog Officially belongs to Ieqa Halim|Do not copy|Do come again dear blogger