Pendapat sendiri atau pendapat orang lain ?

#Assalamualaikum


Gadis A : Heyhey Gadis B , antara baju Pink dengan Hijau ni mana yang cun melecun ?
Gadis B : Pink ! *tanpa berfikir panjang
Gadis A : Tapi kan tadi aku dah try , baju Hijau ni lagi selesa dari baju Pink . Hm *mengeluh
Gadis B : Suka hati kau lah ! Tapi yang warna Pink lagi cantik .
Gadis A : Hmm *rasa bersalah -,-'
See ? Bila kita tanya pendapat orang lain and bila pendapat orang lain bercanggah dari kita , automatik kita rasa macam Nak ikut cakap dia ka cakap aku ? Rasa bersalah . Bukan Ieqa nak kata tanya pendapat orang tuh salah , cuma pendapat orang lain kadang kadang berguna . Kadang kadang better ikut kati sendiri . Kan kan ? Sila sokong ! Muahaha !

Bila orang yang bagi pendapat itu seorang yang sensitif 

Bila si sensitif ni bagi pendapat and tiba tiba korang dengan hati terbuka menolak pendapat dia , kemungkinan besar korang boleh kehilangan seorang kawan *kalau dia kawan korang lah . Kalau tak pun , mesti merajuk 863839 hari . Atau mugkin ada yang lebih teruk , terus menyimpan dendam and jaja cerita tentang anda sana sini sinun . Tak takut ke ha ?

Nasib anda baik sangat sangat kalau jika yang bagi pendapat seorang yang positif

Ha , bila dia bagi pendapat and anda menolak pendapat dia dengan sopan dan santun pasti semuanya okay okay je ! Tapi kalau tolak pendapat dia dengan langsung takda adab memang patut kalau esok anda tak pergi kerja/kuliah/sekolah sebab mata dah tercabut sebelah . Padan lah muka :p

Kalau yang bagi pendapat hati kering

Err , kadang kadang bagus jugak . Yelah , korang tolak atau terima pendapat dia . Dia tetap steady cenggitu . Haha *klakarnya kalau ada orang macam tu . Huuhee , tak seharusnya korang betul betul memperkeringkan hati dia . Jaga hati orang okay ! :)

Senang cerita korang pergi je shopping sensorang . Senang ! Tak yah nak fikir hati siapa nak kena jaga . kan kan ? Tak pun korang buat je apa korang nak buat tanpa tanya orang , fikirlah dengan bijak ! :D


2 comments:

N.A.R.I.F said...

Kalau saya pun lagi suka shopping sorang-2 :D

♥ Ieqa Chilleos♥ said...

@N.A.R.I.F
Yupp senangg pilih baju takda org kacau :D

 
This blog Officially belongs to Ieqa Halim|Do not copy|Do come again dear blogger