Selamad berpuasa :)


Hoyehh . Assalamualaikum . Selamad menyambut kedatangan bulan Ramadhan ya . Okayy . 

Apa faedah nye korang tahan lapar dari terbit fajar sehingga terbenam matahari ? Hehh sia sia jeh kalau korang tak tahu kenape korang kene puasa . 


1. Korang WAJIB (bagi yang boleh berpuasa) sebab puasa akan melatih diri korang bersyukur. Korang tengok faqir miskin , diorang tak makan mungkin berhari hari , hidup merempat . So , bersyukur lahh korang still ade rumah tempat berlindung dan still ade makanan yang sedap sedap untuk makan , paling low pun korang makan Meggi Cup , diorang ? fikir lahh ea .


2. Melatih sifat sabar . Okayy , bulan puasa neh korang kene lahh sabar dalam setiap ape pun yang korang buad , nanti pahala kurang tau . hehe . Kalau macam hari hari biasa , kalau kita lapar mesti kita marah marah kan ? kalau kat kedai makan , waiter/waitress hantar makanan/minuman lambat , CONFIRM korang hangen satu badan . Tapi dalam bulan puasa korang kene lahh bersabar , kawal nafsu ! Hadapi lahh kesusahan dan kesengsaraan dengan sabar . okayy ? :)


3. Amanah , jujur . Puasa jugak melatih sifat amanah dan jujur . Contohnye , korang tengah puasa dan depan korang tersedia makanan yang memang feveret korang , dalam rumah pulak tak de sesiapa , korang seorang jeh dalam rumah . Tapi korang kene AMANAH ! . Ingat ! Allah tahu apa yang korang buad ! Jangan buad perkara yang dilarang walaupun tak de orang . okayy ! 


4. Menjaga kesihatan tubuh badan . kenape pulak puasa boleh sihat kan tubuh badan ? hoihh , Sebab punca sakit majoriti nye berpunce dari perut . So dalam bulan puasa neh kurang lahh orang yang sakit . Tapi jangan melantak habis habis pulak time bukak puase nanti tak larat nak pergi terawih . :D

P/S untuk kaurang : Solat jangan tinggal ! Kalau rajin pergi lahh terawih . Sebelum berbuka tolong ibu dengan ayah korang , jangan tido jeh . Bangun awal pagi , bangun sahur tau ! Pergi sekolah dengan ceria . Tamo penadd penadd . Senyum selalu . Jangan lupa niat puasa :D


No comments:

 
This blog Officially belongs to Ieqa Halim|Do not copy|Do come again dear blogger