Bedak sejuk :)



Ola ! Comel tak ? hee geli geli ~ . Ape aku pakai tuh ? ngee ~ BEDAK SEJUK ! Mengikut kate kate nenek aku , kalau pakai bedak sejuk neh kulit muke licin . . mungkin lahh . :) bedak sejuk neh kang dibuad daripade beras , pilih beras yang elok elok . Rendam dalam air pandan , melur or tanjung yang wangi wangi untuk buad kan bau lagi sedap di bau :p Then rendam lah semalaman , tutup bekas . . kang serangge masuk , esok korang punye muke berkurap lak . ==" then , dah rendam uh , giling giling guling guling gilis gilis sampai lumat . Then titis kan beliau (beras lumat tuh) gune daun pisang , alaa macam orang buad kek tuh , TITIS tau . Then tunggu sampai kering , bile dah kering korang err ape ek name dia . . err ha KIKIS ! tapi jangan kuad kuad , nanti hancur , dah tak lawa :'( huhh ! dah siap , korang simpan lahh dalam bekas , buad lahh bekas tuh comel comel eh , then pakai lahh sebelum tidur . Seronok ~ HAHA . oh ya , nanti dia jadi bulat bulat leper macam neh . .


Sorry gambar tak jelas sangat , pakai webcam jeh . huhu :)



No comments:

 
This blog Officially belongs to Ieqa Halim|Do not copy|Do come again dear blogger